oj tam czepiasz się mam małą klawiaturkę i jak piszę szybko to ciężko wszystko dobrze wbić :P a wracając do tematu to macie jakieś spoty w kraku?
Skręcone koła, dodanie gazu i trzaski, zgrzyty -przegub
Zwiń
X
-
Skręcone koła, dodanie gazu i trzaski, zgrzyty -przegub
Witam !
Wpierw w roli wprowadzenia - wczoraj wyciągałem kolegę z zaspy, sam później się zakopałem i jak to bywa 1 gaz wsteczny gaz, 1 gaz gaz itd itd .... Auto pewno dostało w dupę
Dzisiaj zauważyłem, że jak np: wchodzę w zakręt bądź startuje na skręconych kołach i dodam gazu to zaczyna się takie jakby przeskakiwanie zębatki ...
Szukałem i znalazłem iż może to być przegub ?
Teraz moje pytanie następujące - jak sprawdzić czy jest to na pewno przegub ? ( jest wewnętrzny i zewnętrzny ), albo coś innego
Czy wymiana przegubu samemu bez podnośnika z lewarkiem wchodzi w grę jeżeli sam tego nigdy nie robiłem ??
Kupować zamiennik, oryginał, jeżeli to przegub ??
pozdro
Edycja 05.03.2010
Cena:
Przegub Ruville 85 zł
Przesyłka 22 zł
Wymiana 70 zł ( 20 min )
Gwarancją rok
To tak dla chcących i szukających kosztów i informacji
-
-
Raczej na 100% przegub. Nie baw się sam jeśli nigdy nie widziałeś jak to się robi, tym bardziej że nie dysponujesz kanałem/podnośnikiem.
Oryginał będzie trochę kosztował, możesz kupić dobry zamiennik np. w Focie "Kager" to ich wewnętrzna marka, więc dbają żeby to nie było jakieś łajno.
Jak skręcone koła i strzela to na 99% zewnętrzny L/P
P.S. Jak pomogłem to wciśnij "POMÓGŁ"
Komentarz
-
-
jama89, arturas03, ASR nie zgrzyta - zgrzyta ew jak coś EDS bo to on blokuje koła.
To nie jest blokada mechanizmu różnicowego bo jest różnica jak on działa.
Obstawiam iż jest to przegub, tylko zew, wew, zamiennik oryginał - różnią się znacząco ceną postaram się w tym tygodniu zadzwonić i dowiedzieć ile kosztuje wymiana przegubu. Obym nie spadł z krzesła jak mi cenę powiedzą.
Można z tym jeździć i poczekać aż będzie to mocniej słyszalne czy wymienić bo mogę coś jeszcze uszkodzić ?
Co to jest Focie "Kager" ?
Komentarz
-
-
JanuszSz, śnieg raczej wykluczam .... patrzałem na nadkola to czyściutko, wstawiłem do garażu się zobaczy czy pomoże czy nie
W każdym razie na luzie w zakręcie nic nie przeskakuje, na biegu po dodaniu gazu słychać trzaski.
No to kto wymieniał te przeguby i wie jakie to są koszty ? zakup mniej więcej już wiem, jak to tylko zew przegub.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kornatZamieszczone przez lonerrCo to jest Focie "Kager" ?
http://katalog.fota.pl/Katalog/Cars3.aspx?GenArtNr=236
Fota jak dobrze kolega napisał to sieć sklepów z częściami samochodowymi, a Kager to nie firma która produkuje części, tylko marka części stworzona przez Fotę, de facto części produkowanych dla nich przez różne zakłady z całego świata.
Komentarz
-
-
Jeśli to przegub to kup jakiś dobry zamiennik np. GLO (koszt 100-150zł), szkoda pieniędzy na chińszczyzne. Wymiana w warsztacie 50-100zł (we Wrocławiu kiedyś mi gość wymienił osłonę za 40zł a to taka sama robota jak wymiana całego przegubu). Samemu bez kanału da się zrobić o ile masz czym odkręcić nakrętke od piasty (bardzo mocno dokręcona) ale trzeba trochę pokombinować z wyjęciem półosi. Na kanale calośc to 30 minut roboty.
Przegub wewnętrzny to identyczne koszty ale kanał bezwględnie potrzebny jeśli chcesz samemu robić.
Komentarz
-
-
A może to raczej wieloklin półosi? Znajdź miejsce gdzie możesz wykonac pełne koło na maksymalnie skręconej kierownicy. Skręcasz max w lewo lub prawo aż do oporu kierownicy i wykonujesz jazdę po okręgu. Jeżeli czujesz "bicia" na kierownicy to znaczy przegub. Jeżeli nie a zgrzypienie dalej słychac zwłaszcza podczas ruszania lub gwałtownego przyspieszania to stawiam na wieloklin... Może się mylę ale tak mi to jakoś się wydaje. :roll: Nie kupuj częsci zanim nie będziesz miał pewnej diagnozy.
W tym roku mój brat miał podobny przypadek w Oplu Vectrze. Okazało się, że... miał skrzywioną półoś! Efekty były podobne do tych co opisujesz.Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
TomTom VIA125 na pokładzie
Komentarz
-
Komentarz